erikapalmberg.blogg.se

Hej!! Denna blogg kommer vara små idéer till er, olika arbeten som läggs upp. En blogg som vi har inom skolan. Kram på er och ha det så trevligt.

En selfie från förr !

Publicerad 2015-11-27 20:51:58 i inredning och design,

Renässansen: 

Under renässansen var det mest framstående konstarterna måleri, skulptur och kosthantverk. Renässansen fick sina idéer ifrån Antiken och även från senare tid som ex gotiken. Renässanskonsten framstod som en ”pånyttfödelse” som var baserat på gamla traditioner. Renässanskonsten utgör en markering hur det gick från medeltiden till tidigare modern tid. Det var under själva renässansen som många nya tekniker och konstnärliga strömmar utvecklades. Det fanns väldigt många anonyma konstnärer, men när de visade sina konstverk gick de ut individuellt ex Leonardo Da Vinci. Denna konst började växa i Europa ungefär 1400-talet. 

Källa:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Renässansens_konst

Häftet - konsthistoria

Barock:

På 1600-talet så kallade man konsten och kulturen för ”barock”. Man tyckte att det namnet var nedlåtande om de olika verken man gjorde, det var inget klassiska proportioner ansåg man. På denna tiden var det mycket rörelser, slingrande former, starka färger och dramatiska konstraster mellan ljus och mörker. En av dom mest kända konstnärerna inom denna tid var Peter Paul Rubens, han var en duktig barockmålare och han kom från Nordeuropa.

Källa:

Häftet - konsthistoria

https://sv.wikipedia.org/wiki/Barockens_konst

Rokoko:

På 1700-talet var det väldigt modernt med Rokokostil, denna stil var mycket användning av snäckor i sin asymmetriska dekoration. Själva ordet Rokoko kommer från Frankrike på 1800-talet, man kom på det på senbarocken. Denna stil bygger vidare på kinesiska stildrag som håller sig till antika ideal, men också blivit påfallande under senbarocken. Men denna stil var mer åt det asymmetri som aldrig förekommer under senbarocken eller regencyn. 

Källa: 

Häftet - konsthistoria

https://sv.wikipedia.org/wiki/Rokoko

Nyklassicism:

Denna stil kallades också för nyantik. Det var en betydande stil inom arkitektur och konsten under 1750 och 1820 talet. Stilen är väldigt blandad, man kan se en form av renässansen, tydlig inspiration av gammalgrekisk konst samt lite av romersk konst. Under denna tid sökte konstnärer sig till Italien för att studera den antika konsten samt kolla på de antika städerna. Inom måleritet så kom nyklassicismen med en målning som heter Horatiernas ed som var målad av den franska Jacques-Louis David under 1748-1825. Man hade oftast alltid ett motiv till tavlan, en liten historia. Målningen Horatiernas ed hade motivet om en romersk hjälte saga. 

Källa: 

Häftet - konsthistoria

https://sv.wikipedia.org/wiki/Nyklassicism

Romantik:

Denna tid var under 1770-1850 ungefär. Romantiken var mycket om personliga uttryck och känslor. Naturen återspeglas som känslolandskap. Konstnären Caspar David Friedrichs målade mycket i denna stil och blev ganska berömd av sina målningar. Man börjad bryta mot rådande normer i färgkombinationer. Man utvecklade ljustekniker, man började måla mer månljus eller dimma. Man ville få fram kärleken i tavlorna och få olika känslor, att kärlek inte alltid är bra. Man säger att det finns också skräckens, religionens och sublimas romantik, som i Füsslis mardrömmar och Goyas krigsbilder. 

Källa:

Häftet - konsthistoria

https://sv.wikipedia.org/wiki/Romantiken

Realism:

Stilen började komma till världen ungefär på 1800-talet. Denna stil rörde sig på 1800-talets mitt och slut. Konstnärer skulle måla av världen så som den verkligen var. Även fall de bröt mot konstnärliga och sociala konventioner. Realismen var starkas i Frankrike. Frankrikes viktigaste målare hette Gustave Courbet och Edourad Manet. 

Källa:

Häftet - konsthistoria

https://sv.wikipedia.org/wiki/Realism

Art nouveau:

Denna stil kom till ungefär under 1900-talet. Denna stil var inte bara med skulptur, måleri och arkitektur, de var mer med design, textiller, lampor, tallrikar, glas och bestick. Denna stil kallades för ”Ny konst” på svenska men på franska heter det Art nouveau. Denna stil är mer friare, som färgbehandling och markering av konturer och svepande linjer, man tog upp de som en rörelse. Dom började då kalla de för Art nouveau. Man tog många av formerna ifrån naturen, tex blommor, växter, vattnets vågor osv. Men på tyska hette det Jugend och de betyder ”ungdom”. I Barcelona blev denna stil en del av deras centrum och där kallas det för modernismo. 

Källa:

Häftet - konsthistoria

https://sv.wikipedia.org/wiki/Jugend

https://en.wikipedia.org/wiki/Art_Nouveau

 
Renässansen:
 
 
Barocken:
 
 
Rokoko:
 
 
Nyklassicismen: 
 
 
Romantiken:
 
 
Realismen: 
 
 
Art nouveau:
 
 
 

Hur bodde man?

Publicerad 2015-11-27 20:33:00 i inredning och design,

Antiken: 

 Grekland:

Under Greklands ”tid” blev indelat i 3 olika tider den arkaisk tid 1000 - 600f.kr, klassisk tid 500 - 400  f.kr och hellenisk tid 300 - 100 f.kr. Under arkaisk tiden så utvecklade grekarna om sina krukmakeri och vasmåleriet. Man skulpterade också parallellt till en stil som stod fritt orientaliskt inflytande. Under den klassisk tiden började man använda sig av mer litteratur, filosofi och konst, de var då enligt många som man nådde sin höjdpunkt. Vad konsten har påverkat dom, mycket andra saker kom till mer under denna tid som litteraturen, denna tid kallades också för den gyllene eran som beskriver grekisk konst och arkitektur. Den hellenistisk tiden blev den skulpturkonsten mer realistisk jämfört med den klassiska perioden.Under Grekland hade många byggandet som slags pelare. Men i detta fall fans det tre olika sorters pelare, det är inne än idag men inte lika vanligt. Dessa tre pelare kallas för Dorisk, Jonisk och Korintisk. Dessa pelare har samma grund men utsidan ser annorlunda ut. Dorisk har mer samma stil upp till ner, mot vad Jonisk och Korintisk. Konisk har små spiraler uppåt och små detaljer längs upp på pelaren. Samt att Korintisk har en femtedel av pelaren uppe på med fina mönster och små detaljer. 

Källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Arkaisk_tid

http://drangahuset.se/stilhistoriastilar/antiken/antiken-grekland

https://sv.wikipedia.org/wiki/Klassisk

https://sv.wikipedia.org/wiki/Hellenism

Medeltiden: 

Gotiken:

Ordet gotik är ett skällsord från början. Denna stil uppkom i Frankrike ungefär 1150. Och dom använde sig mycket av spetsbågar och katedralar. Man använde sig mycket av växtmönster och gallerutsmyckningar. Glasmetoderna var mycket populära under gotiken. Det var fint att utsmycka olika möbler med växtmönster och mycket blommor. 

Källor:

http://drangahuset.se/stilhistoriastilar/medeltiden/gotisk-stil

 

Renässansen:

Renässansen var väldigt mycket om pånyttfödelse, jämnvikt, individualism och harmoni.Det var mycket med raka former, man började tröttna på växtmönster och vågstilen. Det började bli mer raka och rektangulära möbler, stolarna blev mer raka i ryggen och hela stolen blev som en låda. Glaskonsten fortsatte att blomstra i Venedig 1500- talet. Färgerna började gå mot det ljusa nyanser, t.ex kunde de va en grön färg som gick till ljusare och eller till mörkare. Vi kallar de idag för ombré eller dipday. 

Källa:

http://drangahuset.se/stilhistoriastilar/medeltiden/renassans 

Barocken:

Denna stil börjades användas på 1700- och 1800- talet. Många ansåg att barockstilen var en ful stil. Den blev väldigt smutskastad. Man ville imponera och visa makt men ingen respekt. Möblerna skulle vara ganska mörka med utsirade detaljer (rokoko hade mer små detaljer mot barocken). Det var mycket spiral vridna pelare och kolonner på skåp, stolben och bordsben. Denna stil bygger på antikens arkitektur och dekorativa mönster. Formerna är väldigt ornamentiks, fylliga, sensuella och färgerna var ofta murriga och mörka. 

Källa: 

http://drangahuset.se/stilhistoriastilar/1600-talet/barock 

Rokoko:

Denna stilen var mycket ljusare än barocken, den var också färggladare med både konsten och inredningen. Fönstren blev större och där av släppte in mer ljus. Rokoko var en hovstil samt det var mer smak än själv stil. Man ville börja skapa mer bekvämlighet och intimitet. Det blev mer nya material som porslin och prydnadssaker. Möblerna var fortfarande väggfasta men  blev lättare. Kakelungen hade en stor betydelse in inredningen, fler ville ha sådan i sitt hem och där av började den dekoreras i flera läckra mönster. 

Källa: 

http://drangahuset.se/stilhistoriastilar/1700-talet/rokoko

 Gustaviansk:

Den Gustavianska stilen var väldigt mycket dekorativa mönster såsom bandrosetter, medaljonger, urnor och kolonner osv. Det var väldigt vanligt att man hade medaljonger på både stolsryggar, speglar och ornament. Också att man hade en blomma där stolbenet är fast vid sargen ungefär. I den tidiga gustavianska stilen var det runda ben på stolar och bord men också lite fyrkantiga samt att stolsbenen och bordsbenen avsmalnade och räfflade medan i den högklassiska gustavianska stilen hade mer åt mässingsbeslag och bandrosetter. De olika textilerna hade oftast randiga mönster med blomgirlander. Det var också väldigt vanligt att man hade rafflade dörrar och partier på de olika möblerna. 

Källa:

http://drangahuset.se/stilhistoriastilar/1700-talet/gustaviansk-stil

Empir:

Den empiriska stilen kallades kejserlig stil. Den inspireras mycket med Egyptiserande inslag med sfinxer, palmetter, örnar, gripar och det vanligaste träsorten oftast var mahogny och bränngörgyllningar var populära. I början av empirstilen fans det en möbel som hette chiffonjén det var en modemöbel och sittmöbel som var klädd i starka lysande färger. Lite senare i empiren så började möblerna få lite ljusare färger och mjukare linjer i materialet som var björk. Det svenska stiluttrycket för empiren var fortfarande mindre majestätiskt. 

Källa:

http://drangahuset.se/stilhistoriastilar/1800-talet/empir-karl-johan

 

Antiken:

 
Medeltiden:
 
 
Renässansen: 
 
 
Barocken:
 
 
Rokoko:
 
 
Gustavianska:
 
 
Empir:
 
 

Jugend!!

Publicerad 2015-11-17 12:12:06 i inredning och design,

Vilka möbler fanns vid denna tid? Den typiska stilen? 

Den typiska stilen för jugend var att det skulle vara slingrande växtornamentik eller väldigt raka former och geometriska mönster. Denna stil var under 1895 - 1915. Stilen kallades Art nouveau. Denna stil börjar komma tillbaka nu till nutiden, mer modernt med geometriska mönster och raka former. När man skapade stilen jugend ville man göra det till något eget, en självständig stil. Jugend betyder ungdom och kommer ifrån den tyske tidningen Die Jugend, den användes i Tyskland och Skandinavien. Den viktiga och stora inspirationskälla var Arts and Crafts rörelse. Man hade väldigt många olika möbler, men en möbel blev väldigt populär, de var äpple stolen. Jag har en stol som kommer från jugend, fast det är inget äpple det är eklöv (växtornamentik). Munchen blev konstens centrum (Tyskland). August Endel, Hermann Olbrist, Richard Riemenschmied och Peter Behrens. Peter Behrens var i spetsen utav dessa konstnärer. Han blev 1907 AEG:s konstnärlig rådgivare och banade väg för vår tids industriella formgivning. Den franska jugend stilen präglas av en yppig asymmetrisk växtdikor som är inspirerad av rokokon. Portalfigurer hör glaskonstnären Émelie Galé samt aktitekten Hector Guimard som skapade de parisiska metro stationernas jugend entréer i gjutjärn. Under denna tid var det två olika jugend stilar som utvecklades. Ena kännetecknades av organiska, slingrande växtformer och framträdde redan under 1880-talet av Émelie Galé glaskonst. Victor Horta ritade den första jugendbyggnaderna i Bryssel, han fick hjälp av Henry van de Velde. Keramiken och glas börjades formas som frukter, fröhus och lampfötter som tallstammar. Man ville få in naturen i sitt hem. Några kända personer som riktade möbler hette Louise Majorelle och Paul Follot, de ritade möbler i Frankrike och Bruno Paul i Tyskland. 

Den andra jugendstilen har mer geometriska, raka former och denna stil företräddes av Charles Rennie Mackintosh i Skottland. Wien blev centrum för den strama jugendstilen med Wiener Secession. Charles Rennie Mackinosh fick sin ide från olika konstnärer som Frank Lloyd Wright i USA där efter Wiener Werkstätte, det var en sammansluttning av många konstnärer och de grundades år 1897. I Sverige var det Alf Wallander som gjorde jugendporslin hos Rörstrand och Gunnar Wennerberg (Gustavsberg). Carl Bergsten ritade möbler. Det var Karin och Carl Larsson samt Ellen Key som hade ideal för heminredning. De konstnärligt genomförde och avbildade i Lilla Hyttnäs i Sundborn. Det går/gick som en röd tråd genom den svenske inredningen under 1900-talet. 

 

Källor:

Häftet - från skolan

Bra böckers lexikon - 12 IRB kark

 

   
 
 

Art nouveau!!

Publicerad 2015-11-16 15:00:45 i inredning och design,

Art Nouveau var en rörelse som svepte genom de dekorativa konst och arkitektur i slutet av 19 och början av 20-talen. Generera entusiaster i hela Europa och utanför, rörelsen som utfärdats i en mängd olika stilar, och följaktligen är det känt under olika namn, så som Glasgow Style, eller i den tyskspråkiga världen, Jugendstil och de betyder ”ungdom”. Art Nouveau syftade till att modernisera design, försöker undkomma eklektiska historiska stilar som tidigare varit populära. Artister hämtade inspiration från både organiska och geometriska former, utvecklas elegant design som förenade flyter, naturliga former med mer kantiga konturer. Rörelsen begicks att avskaffa den traditionella hierarkin av konst, som visade så kallade humaniora, såsom måleri och skulptur, som överlägsna hantverks baserade konsthantverk, och i slutändan hade mycket större inflytande på den senare. Stilen gick omodern efter det gav vika för Art Deco på 1920-talet, men det upplevde en populär väckelse på 1960-talet, och det är nu ses som en viktig föregångare till modernismen.

  
 
 
 

Om

Min profilbild

Erika Palmberg

En blogg inom skolan. Det kommer upp olika bilder och fakta om arbeten som jag kommer visa för mina lärare och er andra som läser min blogg! Hoppas ni gillar det, kram

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela