Arkitektur - sällskapsrum till Alvar Aalto
Mitt sällskaps rum är gjort till Alvar Aalto. För han är en stor inspirations källa för mig. Jag tycker om hans stil och att han våga experimentera med så många olika material. Sällskapsrummet som jag designar till Aalto är gjort för att få in många gäster, stora ytor för rymligheten som han alltid har i sina hus och rum. Inte mycket möbler men ändå personlighet. Har fått in hans “lilla hörna” med skrivbord och böcker, för att skapa personlighet men också få in en del av hans formgivare intresse.
Detta rummet är också designat för alla hans intressen som jag hittade, inte bara hans stil, men han gillade också att läsa mycket. Väldigt blandat men mest om poesi. Därför satte ja in många böcker, han skrev också ner sina anteckningar och idéer, där kommer det in ännu mer bokhyllor så han kan placera dem och kanske går tillbaka lätt om han har missat något. Han var en duktig formgivare samt arkitekt. Han gjorde mycket process och slut satser som om det var någon slags undersökning han gjorde.Jag designade också en egen snittmöbel till detta sällskapsrum, idéen kom ifrån hans ittala vas. Jag tycker dem är jätte fina och att den finns i många olika storlekar och färger. Blev mest inspirerad av formen och den original vasen.
Av den formen blev det 3 fåtöljer och ett bord. När man kollar uppifrån ser man exakt hur det är tänkt men också om man vet hur vasen ser ut kan man se det när man stor bredvid möbelsettet. Alvar Aalto är både en finländsk formgivare och arkitekt. Han föddes den 3 februari 1898 i Finland. Han var en banbrytare inom modern arkitektur. Han dog den 11 maj 1979. Hela hans namn är Hugo Alvar Henrik Aalto. Aaltos stil innefattar med böljande linjer, fönsterlösa tegelmurar, rytmiskt strukturerade glasfasader, landskaps- och materialförankring.
Han började sakta med säkert ta avstånd från funktionalismen, från att bli uppfostrats med den. För både hans föräldrar är formgivare och designers.
Under hans tid har han ritat många typer av hus, privata bostäder, sommarstugor, bostadsområden, industrier, kulturhus och även skapat centrumbildningar och stadsplaner. Mycket av hans arkitektur var nydanande och innovativt. Bland hans mest kända skapelser är kongressbyggnaden i Finlandiahuset i Helsingfors och Aaltocentrum i Seinäjoki samt Villa Mairea i Norrmark.
Han gifte sig med sin första fru Aino Marsio år 1924. De köpte en tomt i stadsdelen år 1934 utanför Helsingfors. Deras villa som ligger utanför Helsingfors som hette Rievägen 20 är idag ett museum. Detta området då var obebyggt. Det moderna Alajärvis stadscentrum är en skapelse av Aalto och de omfattar stadshus, hälsogård, bibliotek, församlingshem och ungdomsgård.
Aino var Alvars närmaste rådgivare i byggnadsplaneringen.
Hans intresse som han dela med sin fru utom byggnaden, var formgivning samt musik. Aino gillade att skapa en trevlig och hem säker för hela familjen. En plats där de inte skulle jobba med arkitekturen eller byggplaneringen. Alvar och Aino fick två barn tillsammans.
Men efter hennes död så började det gå neråt för Alvar. Hennes död var en tjock för alla. Under hennes död hade Alvar och Aino startat ett stort projekt i den obebyggda staden Alajärvis. Han tog det riktigt hårt, men både barnen stöttade honom och han hade press från staden att bli klar med bygget. 3 år senare träffa han en ny som hette … som också var hans rådgivare inom byggnadsplanering. Aalto startade hela sin karriär i hemstaden Jyväskylä, det var också där han börja sitt eget arkitektkontor.
Källor:
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/alvar-aalto
http://www.blf.fi/artikel.php?id=1408