erikapalmberg.blogg.se

Hej!! Denna blogg kommer vara små idéer till er, olika arbeten som läggs upp. En blogg som vi har inom skolan. Kram på er och ha det så trevligt.

Ready-Made

Publicerad 2017-11-09 14:30:58 i Allmänt,

Vad menas med readymade? Man betecknar readymade som en vardaglig eller ofta massproducerat föremål. Inom konstvärlden kallas de oftast för “objet trouvé”, där en konstnär har valt ut någon produkt och upphöjt till konst. 

Jag valde att använda mig av en spegel och röd acrylfärg. Speglar tillverkas väldigt mycket av, det går att återvinna och göra nya. Men istället för att ha en tråkig spegel hängande och sen köpa en nya, kan man istället välja att göra om den, som ett konstverk. 

 

Jag tog en spegel hemifrån som mamma har haft länge och funderat på att slänga, så jag tog den och målade en röd bred linje över spegel, så man kan se sitt ansikte om man kollar på sidorna av detta streck men inte om man kollar mitt in i spegeln. Kollar du mitt i spegeln försvinner det centrala i ditt ansikte. Oftast när man kollar sig i spegeln ger man sig inga komplimanger utan ser allt man är missnöjd med. Allt det centrala i ansiktet som man vill göra något åt. Vilket jag tycker är hemskt, eftersom alla är fina på sitt egna sett. Mycket som vi själva personligen ser i vårt ansikte kanske inte någon annan ser. Man är för hård mot sig själv, därför gjorde jag ett streck mitt i spegeln så ingen kan se det centrala i sitt ansikte, utan se det fina man har runt om kring sig istället som man oftast glömmer bort att man har. 

Jag vill sätta upp mitt konstverk på en vägg med ljus bakgrund. Det skulle skapa mer fundersamt och sätta spegeln i fokus eftersom det röda strecket sticker ut väldigt mycket från en ljus bakgrund. 

Om man sätter spegeln mot en mörk bakgrund kan man tycka att spegeln betyder något hemskt, jag vill inte skapa något hemskt utan något betydande fullt. 

 

Bild 1 och bild 2

 

Vad är konstnärlig kvalitet och på vilket sätt påverkade Marcel Duchamps ready-made vår syn på vad som anses vara god konst?

Kan man förklara med ord var konstnärlig kvalitet är? Det är väldigt svårt att definiera vad konstnärlig kvalitit är, eftersom det kan vara olika för alla. 

Han tyckte att allt var konst. Det fanns inget som inte kunde bli konst. Han tog därför en pissuar och skrev sin signatur och påstod att det var konst. 

Han gjorde readymade. Tog en produkt som var överproducerad och satte något eget på den som nu var sin signatur. Vi idag är väldigt påverkade av konst men också miljön. Så när Marcel Duchamps gjorde sitt konstverk började många tycka att det var både smart och bra, vilket ledde till en positiv tanke. 

Men självklart fanns/finns det negativt om detta med, många ansåg att hans konstverk inte alls var en konstverk, utan att han bara tog ett föremål som någon annan har designat och skrivit sitt namn, många kallar inte det konst. 

 
 
 
 
 
 Resultat bilden

Om

Min profilbild

Erika Palmberg

En blogg inom skolan. Det kommer upp olika bilder och fakta om arbeten som jag kommer visa för mina lärare och er andra som läser min blogg! Hoppas ni gillar det, kram

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela