erikapalmberg.blogg.se

Hej!! Denna blogg kommer vara små idéer till er, olika arbeten som läggs upp. En blogg som vi har inom skolan. Kram på er och ha det så trevligt.

Process design & formgivning

Publicerad 2016-05-31 10:19:43 i Allmänt,

23 maj
 
Idag gick vi igenom om torsdagen, modevisningen. Hur det skulle vara och se ut. 
Pratade också om dessa rum som vi ska få göra om. Vi kom överens med alla om en färg som vi ska måla med. Det blev ljus blågrå, om jag inte mins fel. 
 
Sen fick vi börja med våra ”montrar” där vi inredare ska hänga upp saker som vi mest blev nöjda med under treminens gång. Vi fick välja från både design & form lektionerna samt bild & form lektionerna. 
Jag valde väldigt blandat. Valde porträttet, epok uppg (jugend), alhambra och enpunktperspektivet. Jag blev mest nöjd med dessa för vi fick mycket tid och jag tyckte dessa uppgifter var roligast tror jag. Därför blev jag nöjd. 
 
Jag valde att ha en slags bakgrund av något slag. Valde beige ifrån början, väldigt skön färg att titta på och färger gör så att man ser alla andra bilder, det blir som en vanlig bakgrund som inte förstör omgivningen. 
Många hade mönster och lite mer personligt. Jag ångrade mig lite och började bolla idéer med Emilia. Ville också ha lite mer personligt än bara en beige bakgrund och mina arbeten på. Började diskutera och fick fram lite idéer som gör min ”monter” lite mer personlig. Valde först att ha några blommor runt om sådär, men tyckte de såg rörigt ut. Valde solar, men samma sak där. Sen kollade jag på mitt alhambra mönster som jag hade gjort tidigare och blev inspirerad av rosorna och tänkte ”det är så jag”, valde då att ha rosor med grenar som rosorna och bilderna sitter fast på. 
 
 
 
24 maj
 
Idag fick vi chansen att göra klart vår monter. Jag började skissa på min stora monter och sedan måla grenarna. Jag tänkte måla rosorna för hand men jag hann tyvärr inte med det innan lektionen slutade. 
Hittade på internet en ensam ros som jg kopierade ut. Kopierade ut ungefär 15 st och det räckte jätte bra. 
Limmade fast täckningarna och rosorna med limpistol så att det verkligen skulle sitta fast. 
Blev riktigt nöjd med min monter, ville få en lite mer personlig kanske. 
Kunde ha lagt mer tid på den genom att måla rosorna självt. Det kan jag tänkta på till nästa gång, att verkligen planera in mitt arbete lite bättre och inte lägga så stora ribbor som jag vet att jag inte kommer hinna med. Utan ta ett steg i taget och kanske lägga på mer om jag har tid. Jag, Emilia och Winona satte våra montrar bredvid varandras för Winona ställde ut våra lampor som vi hade gjort tillsammans.
Här är mitt resultat. 
 
 

Designskydd!

Publicerad 2016-05-10 19:02:00 i Allmänt,

Vad är designskydd? 
Ett designskydd är en produkt eller produktdels utseende som kan skyddas genom designskydd. Du kan skydda din egen designade stol som exempel. Genom att du skyddar din design får du ensamrätt och då kan du hindra andra att kopiera din design så de inte kan använda just din design på sin egna design. 
Du bestämmer helt själv om du vill skydda din design produkt eller inte. 
Det spelar ingen roll hur stor eller liten designen är. Detta gäller även förpackningar, utstyrslar, grafiska symboler och typsnitten skyddas, samt rumsinredningar. Det enda som inte skyddas av designskydd är olika datorprogram. 
 
https://www.prv.se/sv/design/
http://upat.se/designskydd/
 
 

Handtag

Publicerad 2016-05-10 18:43:51 i Allmänt,

Idag den 9 maj så gjorde jag mestadels klart mycket för presentationen på tisdag om en vecka. 
Förra veckan glömde jag att skriva in processen inför denna uppgift. Har antecknat i min loggbok och kommer därför ihåg lite mer än om jag inte hade gjort det. 
Förra veckan gjorde jag klart alla skisser på 10 olika handtag. På måndagen gjorde jag ett handtag och moodboards. Handtaget blev en figur som skulle likna ett slags monster. Tänkte att handtag ska passa de mindre också inte bara ha tråkiga raka handtag. För jag gör handtag till garderober, tycker det är en viktig detalj att ha snygga handtag på sina garderober. Ett handtag kan säga så mycket om en som person ändå. Har ju gjort ett handtag som hade tärningar för de som gillar spel ex casino. Så jag valde att göra ett handtag som passar dem små lite mer. Så dem tycker det är lite roligare att kanske öppna garderoben och samtidigt tycka om handtaget. Jag valde att det ska vara blått, den blåa färgen passa alla. Många tycker den är fin. Jag tycker att den ska finnas i många färger så man kan välja också. Men just i denna skissen och prototypen valde jag färgen blå. Själva handtaget är som ett draghandtag. Man stoppar in handen i munnen och drar dörren mot sig. Runt där för att handtaget inte ska slitas ut och gå sönder valde jag att ha matt metall. Jag valde att man skulle öppna genom att stoppa in handen i munnen för att det ser bra ut och man förstår att man ska stoppa in handen. Jag blev inspirerad av filmen Monster Inc
På tisdagen gjorde jag de sista handtagen (2st) och fick gå över till mode eleverna för att Amanda ska göra en kjol och jag är modell för henne, så det tog lite tid. Det första handtaget blev jag inspirerad av romantiken och 60-talet. Själva handtaget som man tar i är 60-tals inspirerad. Där handtaget sitter fast, handtagets platta som är inspirerat av romantiken. Tycker dessa tider passar bra tillsammans. 
De kommer vara i roseguld, de var mycket guld, silver och roseguld. Vilket jag tycker är fortfarande fin i dag. Detta handtag kommer passa in om man vill ha stilrent men ändå romantiskt rum. Så är handtag en liten fin detalj. Det andra handtaget jag gjorde blev jag inspirerad av havet. Vi började föra en diskussion om havet att vi ville ha sommar. Vilket ledde till att jag fick en inspiration och ville skapa någon som påminner om havet och de fina sommarkvällarna. Denna stil har lite jugend inspiration också. Jag har arbetat med jugend sen innan. Jag tycker denna epok är väldigt fin och man kan göra väldigt mycket och blanda in olika mönster till denna epok. Gjorde moodboards till dessa handtag. 
I går den 9 maj så gjorde jag klart det sista handtaget där jag blev inspirerad av skruvmejsel, för vi snackade om verktyg och garage prylar. Vilket ledde till att jag blev inspirerad av verktyg. Ville få fram en stil som passar en person som tycker om verktyg. Samma med tärningshandtaget och monsterhandtaget. Vill göra i olika stilar så det passar alla olika individer. 
Idag den 10 maj har jag gjort klart bilderna med vit krita och svarpapper, för att framhäva skuggorna, jag gjorde det på 3 olika handtag. Gjorde klart mitt handtag i lerform. Jag valde spegelhandtaget. För det var enkelt att göra men ändå stilrent och det passar alla. Innan lektionen slutade börja jag förbereda mig för presentationen på tisdag den 17 maj. 
 
Här kommer bilder från förra veckan och denna veckan. 
 
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Erika Palmberg

En blogg inom skolan. Det kommer upp olika bilder och fakta om arbeten som jag kommer visa för mina lärare och er andra som läser min blogg! Hoppas ni gillar det, kram

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela