erikapalmberg.blogg.se

Hej!! Denna blogg kommer vara små idéer till er, olika arbeten som läggs upp. En blogg som vi har inom skolan. Kram på er och ha det så trevligt.

Arkitektur - sällskapsrum till Alvar Aalto

Publicerad 2017-10-25 19:55:34 i Allmänt,

Mitt sällskaps rum är gjort till Alvar Aalto. För han är en stor inspirations källa för mig. Jag tycker om hans stil och att han våga experimentera med så många olika material. Sällskapsrummet som jag designar till Aalto är gjort för att få in många gäster, stora ytor för rymligheten som han alltid har i sina hus och rum. Inte mycket möbler men ändå personlighet. Har fått in hans “lilla hörna” med skrivbord och böcker, för att skapa personlighet men också få in en del av hans formgivare intresse. 

 

 

Detta rummet är också designat för alla hans intressen som jag hittade, inte bara hans stil, men han gillade också att läsa mycket. Väldigt blandat men mest om poesi. Därför satte ja in många böcker, han skrev också ner sina anteckningar och idéer, där kommer det in ännu mer bokhyllor så han kan placera dem och kanske går tillbaka lätt om han har missat något. Han var en duktig formgivare samt arkitekt. Han gjorde mycket process och slut satser som om det var någon slags undersökning han gjorde.Jag designade också en egen snittmöbel till detta sällskapsrum, idéen kom ifrån hans ittala vas. Jag tycker dem är jätte fina och att den finns i många olika storlekar och färger. Blev mest inspirerad av formen och den original vasen. 

Av den formen blev det 3 fåtöljer och ett bord. När man kollar uppifrån ser man exakt hur det är tänkt men också om man vet hur vasen ser ut kan man se det när man stor bredvid möbelsettet. Alvar Aalto är både en finländsk formgivare och arkitekt. Han föddes den 3 februari 1898 i Finland. Han var en banbrytare inom modern arkitektur. Han dog den 11 maj 1979. Hela hans namn är Hugo Alvar Henrik Aalto. Aaltos stil innefattar med böljande linjer, fönsterlösa tegelmurar, rytmiskt strukturerade glasfasader, landskaps- och materialförankring. 

 

 
 
Jag valde att fortsätta med den sista skissen, eftersom den var mer platser och enkel att möblera med. Eftersom han gillar sota ytor och ha många gäster, så passar denna möbelgrupp ihop, den är enkel att möblera och bekväm att sitta i. 
Blev inspirerad av hans olika former, men en specifik var från ittala vasen (orginalet), om man tittar riktigt noga ser man att formerna liknar varandra.

Han började sakta med säkert ta avstånd från funktionalismen, från att bli uppfostrats med den. För både hans föräldrar är formgivare och designers. 

Under hans tid har han ritat många typer av hus, privata bostäder, sommarstugor, bostadsområden, industrier, kulturhus och även skapat centrumbildningar och stadsplaner. Mycket av hans arkitektur var nydanande och innovativt. Bland hans mest kända skapelser är kongressbyggnaden i Finlandiahuset i Helsingfors och Aaltocentrum i Seinäjoki samt Villa Mairea i Norrmark. 

Han gifte sig med sin första fru Aino Marsio år 1924. De köpte en tomt i stadsdelen år 1934 utanför Helsingfors. Deras villa som ligger utanför Helsingfors som hette Rievägen 20 är idag ett museum. Detta området då var obebyggt. Det moderna Alajärvis stadscentrum är en skapelse av Aalto och de omfattar stadshus, hälsogård, bibliotek, församlingshem och ungdomsgård. 

Aino var Alvars närmaste rådgivare i byggnadsplaneringen. 

Hans intresse som han dela med sin fru utom byggnaden, var formgivning samt musik. Aino gillade att skapa en trevlig och hem säker för hela familjen. En plats där de inte skulle jobba med arkitekturen eller byggplaneringen. Alvar och Aino fick två barn tillsammans.

Men efter hennes död så började det gå neråt för Alvar. Hennes död var en tjock för alla. Under hennes död hade Alvar och Aino startat ett stort projekt i den obebyggda staden Alajärvis. Han tog det riktigt hårt, men både barnen stöttade honom och han hade press från staden att bli klar med bygget. 3 år senare träffa han en ny som hette … som också var hans rådgivare inom byggnadsplanering. Aalto startade hela sin karriär i hemstaden Jyväskylä, det var också där han börja sitt eget arkitektkontor.    

 

 
 

Källor:

 

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/alvar-aalto

http://www.blf.fi/artikel.php?id=1408

https://www.google.se/search?q=alvar+aalto+arkitekt&client=safari&rls=en&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjoqeqZqZDWAhUsEJoKHY3-BpcQ_AUICigB&biw=1240&bih=651#imgrc=_

https://www.google.se/search?q=alvar+aaltos+stil&client=safari&rls=en&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj4xIDSybPWAhVHbRQKHQZ0Bg8Q_AUICigB&biw=1240&bih=651#imgrc=_

 

LJUS & SKUGGA

Publicerad 2017-10-03 16:37:55 i Allmänt,

Antonym, vad är det? 

Det är en motsats till ett annat ord, att det betyder tvärtom. 

 

Vi tänkte att det skulle vara något annorlunda, något som har sin egna betydelse. Vi fick orden “ljus och skugga” att inspireras av och välja en känd konstnärsgrupp. Vi diskuterade ganska länge men förstod snabbt att vi alla blev enade ganska snabbt och ens idé byggdes upp med andras idéer. Vi valde Marina Abramovic & Ulay, vi blev snabbt enade om att vi skulle ha dessa efter att vi såg Marinas verk “The meeting”. Alla fastnade för detta verket då hennes ex Ulay kom in i rummet och där skapades det en bomb av känslor. För Marina och Ulay hade sedan tidigare varit ett par som levde tillsammans, de sålde allting och åkte jorden runt i en van för att leva på sin konst. Dem gjorde allt tillsammans, ett av konstverken var att det skulle gå från var sitt håll på den kinesiska muren. Ulay började gå från ena sidan och Marina från den andra. De skulle mötas på mitten och gifta sig mitt på plats och vara tillsammans för alltid. Men tyvärr blev det inte som planerat. De gick som planerat från var sitt håll av den kinesiska muren, men istället för att gifta sig och bli ett så gick dem förbi varandra och skilda vägar. Deras kärlek till varandra tog slut och revs isär. Med detta konstverk fastnade vi snabbt och fick massor med inspiration. Vi alla har fått våra hjärtan krossade på något sätt, vi tycker att kärleken är den starkaste känslan en människa kan ha. 

När vi bestämde hur vi skulle ha vårt konstverk valde vi att göra en tavla gemensamt. Vi bestämde att tavlan skulle representera deras kärlek och liv tillsammans som sedan inte går som planerat, livet rivs isär. 

Tavlan la vi liggande eftersom det blir lättare att göra mycket på båda sidorna än att göra den stående och inte få ut lika mycket. Det ger en starkare känsla. 

Vi rev duken till hälften, inte rakt igenom eftersom så stark kärlek aldrig dör ut. Det bevisades i Marinas verk “The meeting”, när Ulay kom fram och hon började gråta. Den andra sidan av duken som fortfarande var hel målade vi i grått, svart och vitt. Eftersom det finns både dystra (svarta) stunder i ett förhållande, samt fina ljusa (vita) stunder och förvirrande (gråa) stunder. 

Fliken som hänger ner på den sidan vi rev målade vi svart, även trästommen som syntes efter vi rev duken. Under fliken är det bara vitt, vi blandade en blodröd färg som vi skvätte på den vita duken så det rinner ner, det symboliserar blod från ett krossat hjärta. Av denna fliken skapas det även en skugga med tanke på att vi hade både “ljus och skugga" att inspireras av. 

Vi ville ha fliken över för att skapa skugga men också förvåning, eftersom man inte alltid vet vem som mår dåligt eller har en sprucket hjärta. Alla visar inte, inte direkt en främling som går fram till dig och börjar dra sin kärlekshistoria för dig. Alla vet inte hur alla mår. 

Därför formade vi ett hjärta av aluminiumfolie som vi målade rött och sydde fast det under fliken som hänger, vilket gjorde att fliken bucklades ut och döljer den inre sorgen. 

För att allt inte skulle vara så slätt och fint, valde vi att limma fräst aluminiumfolie bitar som vi målade i svart på den hela sidan. Det gjorde också att tavlan såg mer levande ut. 

 

Vi relaterade ljus och skuffa med kärleka då kärleken är en stark känsla och består av både ljus och skugga. För ibland är det ljust och ibland är det mörkt, det är som en bergodalbana. 

Marina Abramovic och Ulays kärlekshistoria hade självklart flera skuggor men som de inte dela med sig på samma sätt, men dels att Ulay var otrogen. 

Man kan ta att det är bådas brustna hjärta under, men efter det Ulay gjort mot Marina. Kan man tänka att det är hennes brustna blodiga hjärta under fliken.

 

 

 

 

Om

Min profilbild

Erika Palmberg

En blogg inom skolan. Det kommer upp olika bilder och fakta om arbeten som jag kommer visa för mina lärare och er andra som läser min blogg! Hoppas ni gillar det, kram

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela