erikapalmberg.blogg.se

Hej!! Denna blogg kommer vara små idéer till er, olika arbeten som läggs upp. En blogg som vi har inom skolan. Kram på er och ha det så trevligt.

Symmetrier ch symmetriska trnsformationer

Publicerad 2016-02-26 15:46:49 i Allmänt,

Idag fick vi en uppgift om symmetrier och symmetriska former. Vi ska hitta lite fakta om Alhamba och hur mönsterna ser ut och hur det blir uppbyggt. Vi pratade om spegelsymmetri, translation, rotationssymmetri, tesselering. Vi ska kosuntrurera minst en mösterrapport, den ska fungerar som en tapet eller ett tyg. 
 
Jag hitta en bild som har spegelsymmetri, rotationssymmetri och tesselering. 
 
 
Jag blev väldigt inspirerad av denna bild för jag vill skapa något som tesselering, man vet inte riktigt vart det börjar eller slutar, det farsirerar mig väldigt mycket. Man kan stå i flera timmar och bara glo utan att hitta riktigt vart det börjar och man ser nya möster hela tiden. 

Fauvism

Publicerad 2016-02-12 18:27:20 i Allmänt,

Under 3 lektionen har vi jobbat med olika ismer. Jag och Michaela fick Fauvism och kollade på olika konstnärer och hittade lite fakta om fauvism, för ingen av oss visste vad det var för något? 
Vi hittade lite fakta om ismen och en kostnär som hette Sigrid Hjertén. 
Här är lite fakta om själva ismen. 
 
Det var en europeisk strömning inom måleriet. Under 1900-talet där färgen var konstverkets viktigaste beståndsdel. Begreppen fauves betyder vilddjur. Där av fick Fauvismen namnet, man ansåg att konstverken var som vilddjur, mycket starka färger och inte så mycket raka linjer, utan färgen smälte ihop med varandra. Det var väldigt mycket naket också. Henri Matisse var en fauvism konstnär under 1869-1954. Han utgjorde kärnan i den franska färgexpressionismen eller fauvismen. Han var också blanda annat lärare åt en del svenska konstnärer som Isaac Grünewald, Einar Jolin och Sigrid Hjertén. Deras måleri liknar hans prägel av just dekorativ skönhet och starka klara färgfält. Fauvismen kunde ersättas av kubismen och kan sägas ha föregåtts av både neo-impressionisten och symbolismen. Under parollen ”färgens frigörelse” betonade faucisterna färgernas egenvärde och använde ofta färgerna rena (direkt ifrån färgtuben). De lyfte fram färgerna genom att anlägga ett tjockt lager med färg på duken och genom att undvika centralperspektiv. Fauvisterna befriade färgen från dess traditionella, deskriptiva roll i framställningen och de visade på så sätt vägen till hur den kunde användas som ett uttrycksfullt självändamål.
 
Sigrid Hjertén var en konstnär under Fauvism tiden. Föddes den 27 oktober 1885 i Sundsvall och dog den 24 mars 1948 i Saltsjöbaden. Hon var en svensk konstnär och gift med Isaac Grunewald under åren 1911- 1937, de hade en sån som hette Ivan Grunewald. 
Sigrid fick inte riktigt chansen att nå hela vägen ut med sin konst innan det var försent. Men hon hann med ungefär 106 utställningar under sitt liv. 
Idag räknas Sigrid Hjertén som en av förgrundsgestalterna i den svenska modernismen, men på 1910-talet kritiserades hon emellanåt för att vara en oinspirerad kopia av sin man. Sigrid Hjerténs måleri framstår som ytterst personligt och brukar idag tolkas som vittnesmål om hennes psykologiska dramatik. I hennes måleri finns dessa influenser i de kontrasterande färgplanen och de förenklade linjerna. Hennes största önskan var att finna en form och en färg som tjänade hennes uttryck. På å vis är hennes konst kanske mer besläktad med de tyska expressionisternas, som Ernst Ludwig Kirchner, än med de franska expressionisternas mer sirliga linjespel.
 
 
Jag och Michaela har gjort en porträtt i 3D vi tänkte få in fauvismen genom att måla ansiktet i massa olika färger. 
Vi blev inspirerade av Sigrid Hjertén när vi sökte fakta om fauvismen. 
Det som kännetecknar fauvismen är att konstnärerna använde sig inte av raka linjer, bara av många olika färger. 
De ville förmedla att de va som vilddjur, att färgerna bara smälte ihop med varandra. 
 
Jag kopplar fauvismen till vårat arbete för vi gjorde porträtt och försökte göra som dem att färgerna bara skulle smälta ihop. 
Under dessa lektioner så lärde jag om fauvismen och hur Sigrid levde samt tänkte. Att fauvism var en ism som många blev inspirerade av. 
Material som vi använde oss av var kapaskiva, foilie, maskeringstejp, sugrör, tidningspapper, färg, nylånstrumpor, hårsnodd och fjädrar. För att vi skulle kunna göra vårat huvud så var vi tvungna att hitta något att göra huvud av. Så skulle vi ha det i 3D därför valde vi tidningspapper, för att tidningspappret skulle hålla ihop tog vi foilie. Vi tog kapaskiva för det skulle vara som ett porträtt. Maskeringstejpen tog vi för att de skulle vara enklare att måla på än foilie. Sugrören tog vi så de skulle vara som en lugg. Nylånstrumporna tog som hår på baksidan. Hårasnodden tog vi för att sätta ihop nylånstrumpan som en tofs. Fjädrarna skull va färgklick i håret. Så vi satte den runt tofsen. 
Vi hann dock inte klart och jag glömde att ta bild på vårat konstverk. 
 

2/9-16

Publicerad 2016-02-09 14:49:00 i Allmänt,

Idag har vi redovisat våran kollektion och det gick jätte bra. Jag och Emilia var tvungna att komma tidigare till skolan för att göra klart en av våra lampskärmar och vissa av skisserna. Vi har pratat med Eleonore hur vi ska fixa klart våran lampa. Vi fick samt ljusslinga så det problemet är klart. Nu är det hur vi ska få så det hänger upp. 
Jag tyckte denn uppgift var väldigt rolig och inspirerande, jag tycker också att man fick lära sig om miljön och att man kan göra väldigt mycket av väldigt mycket saker. 
 
 
 
 

2/2-16

Publicerad 2016-02-02 14:45:21 i Allmänt,

Idag har jag och Emilia åkt till glasmästaren och fixade hål i bukarna, de blev 20 mm stora och sen ska vi sätta fast slingan men det hann vi inte med på denna lektionen. 

Process under Hållbart more

Publicerad 2016-02-01 17:16:52 i Allmänt,

14/12-15
Idag har vi limmat fast eiffeltorn bilderna och där efter klippt till flaggbollen så den kan komma över själva lampan. Jag (erika) har fixat så vi ska ha moln under flaggbollen. Jag (erika) målade eller duttade på ljusblå färg så det skulle lika mer moln. Vi tänkte ha blå himmel men visste inte hur vi skulle få fram det så vi kom på tillsammans att måla molen lite blåvita. Så måste vi låta det torka innan vi kan limma på den färgade bomullen på själva lampan. Därför limmar vi på det på nästa lektion. 
Dubbel kollade också så att glödlampan, på och av knappen samt att hela sladden var hel och funkade.
 
15/12-15 
Idag tänkte jag skriva lite hur vi tänkte få in 50-talet i våran lampa. Medina är sjuk idag så jag börjar lite på våran moodboard. 
Vi hade väldigt många olika idéer om hur vi skulle kunna få in 50-talet i vår moderna lampa. Vi tänkte väldigt mycket på alla färger som fanns och att det var väldigt stilrent. Själva armaturen var ifrån början träfärgad men eftersom vi ville göra den mer modernare så målade vi den vit. Många saker nu som är modernt är oftast vitfärgade. Men vi ville ändå få in några färger och då satte vi in den franska flaggan som var färgpunken för lampan. Därför att rött, vitt och blått fanns oftast på många olika möbler och olika koppar osv som hade dessa färger. Vi ville få en egen slit på våran lampa som att sätta fast bomull som jag (erika) färgade till blått för de var vitt från början, jag (erika) skapade så det såg lite fläckigt ut, kan man nog säga. 
 
12/1-16
Idag fick jag välja att avbryta mitt arbete eller att fortsätta. Medina har nämligen bytt skola. Jag valde att avbryta och hoppa in i Emilias och Winnonas grupp. De hade också 50-talet fast annat material. Så idag började vi måla olika skisser till en spegel. Vi valde att ha inspiration till ett vardagsrum. 
Till lampan försökte vi med att göra hål i glasburkarna. Men det gick inte som vi hade planerat så vi började ringa runt till olika glasmästare. Vi nådde fram till en som är i Kungsbacka där jag och Emilia bor. Vilket vi tyckte var bra. Det vi ska göra innan vi ska åka dit är att mäta diametern på hur stort hålet skall vara. Vi tar med oss alla glasburkar men har en som test ifall det går sönder eller inte. 
Vi ska bara få lov av våran lärare att åka dit sedan är det bara att åka ner dit, fixa hålen sen montera ihop lampan. Nästa lektion tänkte vi fixa våra moodboards och göra två skisser till på några andra möbler. Samt kanske en skiss på ett vardagsrum. 
 
1/2-16 
Idag planerade vi in hur vi skulle fixa med glasmästaren för att kunna göra hål i glasburkarna. Vi gjorde även våran moodboard. Vi började planera våran presentation och att börja skriva ner stödord inför presentationen och började planera mer exakt hur vi skulle börja och visa osv. 

Om

Min profilbild

Erika Palmberg

En blogg inom skolan. Det kommer upp olika bilder och fakta om arbeten som jag kommer visa för mina lärare och er andra som läser min blogg! Hoppas ni gillar det, kram

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela