erikapalmberg.blogg.se

Hej!! Denna blogg kommer vara små idéer till er, olika arbeten som läggs upp. En blogg som vi har inom skolan. Kram på er och ha det så trevligt.

En selfie från förr !

Publicerad 2015-11-27 20:51:58 i inredning och design,

Renässansen: 

Under renässansen var det mest framstående konstarterna måleri, skulptur och kosthantverk. Renässansen fick sina idéer ifrån Antiken och även från senare tid som ex gotiken. Renässanskonsten framstod som en ”pånyttfödelse” som var baserat på gamla traditioner. Renässanskonsten utgör en markering hur det gick från medeltiden till tidigare modern tid. Det var under själva renässansen som många nya tekniker och konstnärliga strömmar utvecklades. Det fanns väldigt många anonyma konstnärer, men när de visade sina konstverk gick de ut individuellt ex Leonardo Da Vinci. Denna konst började växa i Europa ungefär 1400-talet. 

Källa:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Renässansens_konst

Häftet - konsthistoria

Barock:

På 1600-talet så kallade man konsten och kulturen för ”barock”. Man tyckte att det namnet var nedlåtande om de olika verken man gjorde, det var inget klassiska proportioner ansåg man. På denna tiden var det mycket rörelser, slingrande former, starka färger och dramatiska konstraster mellan ljus och mörker. En av dom mest kända konstnärerna inom denna tid var Peter Paul Rubens, han var en duktig barockmålare och han kom från Nordeuropa.

Källa:

Häftet - konsthistoria

https://sv.wikipedia.org/wiki/Barockens_konst

Rokoko:

På 1700-talet var det väldigt modernt med Rokokostil, denna stil var mycket användning av snäckor i sin asymmetriska dekoration. Själva ordet Rokoko kommer från Frankrike på 1800-talet, man kom på det på senbarocken. Denna stil bygger vidare på kinesiska stildrag som håller sig till antika ideal, men också blivit påfallande under senbarocken. Men denna stil var mer åt det asymmetri som aldrig förekommer under senbarocken eller regencyn. 

Källa: 

Häftet - konsthistoria

https://sv.wikipedia.org/wiki/Rokoko

Nyklassicism:

Denna stil kallades också för nyantik. Det var en betydande stil inom arkitektur och konsten under 1750 och 1820 talet. Stilen är väldigt blandad, man kan se en form av renässansen, tydlig inspiration av gammalgrekisk konst samt lite av romersk konst. Under denna tid sökte konstnärer sig till Italien för att studera den antika konsten samt kolla på de antika städerna. Inom måleritet så kom nyklassicismen med en målning som heter Horatiernas ed som var målad av den franska Jacques-Louis David under 1748-1825. Man hade oftast alltid ett motiv till tavlan, en liten historia. Målningen Horatiernas ed hade motivet om en romersk hjälte saga. 

Källa: 

Häftet - konsthistoria

https://sv.wikipedia.org/wiki/Nyklassicism

Romantik:

Denna tid var under 1770-1850 ungefär. Romantiken var mycket om personliga uttryck och känslor. Naturen återspeglas som känslolandskap. Konstnären Caspar David Friedrichs målade mycket i denna stil och blev ganska berömd av sina målningar. Man börjad bryta mot rådande normer i färgkombinationer. Man utvecklade ljustekniker, man började måla mer månljus eller dimma. Man ville få fram kärleken i tavlorna och få olika känslor, att kärlek inte alltid är bra. Man säger att det finns också skräckens, religionens och sublimas romantik, som i Füsslis mardrömmar och Goyas krigsbilder. 

Källa:

Häftet - konsthistoria

https://sv.wikipedia.org/wiki/Romantiken

Realism:

Stilen började komma till världen ungefär på 1800-talet. Denna stil rörde sig på 1800-talets mitt och slut. Konstnärer skulle måla av världen så som den verkligen var. Även fall de bröt mot konstnärliga och sociala konventioner. Realismen var starkas i Frankrike. Frankrikes viktigaste målare hette Gustave Courbet och Edourad Manet. 

Källa:

Häftet - konsthistoria

https://sv.wikipedia.org/wiki/Realism

Art nouveau:

Denna stil kom till ungefär under 1900-talet. Denna stil var inte bara med skulptur, måleri och arkitektur, de var mer med design, textiller, lampor, tallrikar, glas och bestick. Denna stil kallades för ”Ny konst” på svenska men på franska heter det Art nouveau. Denna stil är mer friare, som färgbehandling och markering av konturer och svepande linjer, man tog upp de som en rörelse. Dom började då kalla de för Art nouveau. Man tog många av formerna ifrån naturen, tex blommor, växter, vattnets vågor osv. Men på tyska hette det Jugend och de betyder ”ungdom”. I Barcelona blev denna stil en del av deras centrum och där kallas det för modernismo. 

Källa:

Häftet - konsthistoria

https://sv.wikipedia.org/wiki/Jugend

https://en.wikipedia.org/wiki/Art_Nouveau

 
Renässansen:
 
 
Barocken:
 
 
Rokoko:
 
 
Nyklassicismen: 
 
 
Romantiken:
 
 
Realismen: 
 
 
Art nouveau:
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Erika Palmberg

En blogg inom skolan. Det kommer upp olika bilder och fakta om arbeten som jag kommer visa för mina lärare och er andra som läser min blogg! Hoppas ni gillar det, kram

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela