erikapalmberg.blogg.se

Hej!! Denna blogg kommer vara små idéer till er, olika arbeten som läggs upp. En blogg som vi har inom skolan. Kram på er och ha det så trevligt.

Hur bodde man?

Publicerad 2015-11-27 20:33:00 i inredning och design,

Antiken: 

 Grekland:

Under Greklands ”tid” blev indelat i 3 olika tider den arkaisk tid 1000 - 600f.kr, klassisk tid 500 - 400  f.kr och hellenisk tid 300 - 100 f.kr. Under arkaisk tiden så utvecklade grekarna om sina krukmakeri och vasmåleriet. Man skulpterade också parallellt till en stil som stod fritt orientaliskt inflytande. Under den klassisk tiden började man använda sig av mer litteratur, filosofi och konst, de var då enligt många som man nådde sin höjdpunkt. Vad konsten har påverkat dom, mycket andra saker kom till mer under denna tid som litteraturen, denna tid kallades också för den gyllene eran som beskriver grekisk konst och arkitektur. Den hellenistisk tiden blev den skulpturkonsten mer realistisk jämfört med den klassiska perioden.Under Grekland hade många byggandet som slags pelare. Men i detta fall fans det tre olika sorters pelare, det är inne än idag men inte lika vanligt. Dessa tre pelare kallas för Dorisk, Jonisk och Korintisk. Dessa pelare har samma grund men utsidan ser annorlunda ut. Dorisk har mer samma stil upp till ner, mot vad Jonisk och Korintisk. Konisk har små spiraler uppåt och små detaljer längs upp på pelaren. Samt att Korintisk har en femtedel av pelaren uppe på med fina mönster och små detaljer. 

Källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Arkaisk_tid

http://drangahuset.se/stilhistoriastilar/antiken/antiken-grekland

https://sv.wikipedia.org/wiki/Klassisk

https://sv.wikipedia.org/wiki/Hellenism

Medeltiden: 

Gotiken:

Ordet gotik är ett skällsord från början. Denna stil uppkom i Frankrike ungefär 1150. Och dom använde sig mycket av spetsbågar och katedralar. Man använde sig mycket av växtmönster och gallerutsmyckningar. Glasmetoderna var mycket populära under gotiken. Det var fint att utsmycka olika möbler med växtmönster och mycket blommor. 

Källor:

http://drangahuset.se/stilhistoriastilar/medeltiden/gotisk-stil

 

Renässansen:

Renässansen var väldigt mycket om pånyttfödelse, jämnvikt, individualism och harmoni.Det var mycket med raka former, man började tröttna på växtmönster och vågstilen. Det började bli mer raka och rektangulära möbler, stolarna blev mer raka i ryggen och hela stolen blev som en låda. Glaskonsten fortsatte att blomstra i Venedig 1500- talet. Färgerna började gå mot det ljusa nyanser, t.ex kunde de va en grön färg som gick till ljusare och eller till mörkare. Vi kallar de idag för ombré eller dipday. 

Källa:

http://drangahuset.se/stilhistoriastilar/medeltiden/renassans 

Barocken:

Denna stil börjades användas på 1700- och 1800- talet. Många ansåg att barockstilen var en ful stil. Den blev väldigt smutskastad. Man ville imponera och visa makt men ingen respekt. Möblerna skulle vara ganska mörka med utsirade detaljer (rokoko hade mer små detaljer mot barocken). Det var mycket spiral vridna pelare och kolonner på skåp, stolben och bordsben. Denna stil bygger på antikens arkitektur och dekorativa mönster. Formerna är väldigt ornamentiks, fylliga, sensuella och färgerna var ofta murriga och mörka. 

Källa: 

http://drangahuset.se/stilhistoriastilar/1600-talet/barock 

Rokoko:

Denna stilen var mycket ljusare än barocken, den var också färggladare med både konsten och inredningen. Fönstren blev större och där av släppte in mer ljus. Rokoko var en hovstil samt det var mer smak än själv stil. Man ville börja skapa mer bekvämlighet och intimitet. Det blev mer nya material som porslin och prydnadssaker. Möblerna var fortfarande väggfasta men  blev lättare. Kakelungen hade en stor betydelse in inredningen, fler ville ha sådan i sitt hem och där av började den dekoreras i flera läckra mönster. 

Källa: 

http://drangahuset.se/stilhistoriastilar/1700-talet/rokoko

 Gustaviansk:

Den Gustavianska stilen var väldigt mycket dekorativa mönster såsom bandrosetter, medaljonger, urnor och kolonner osv. Det var väldigt vanligt att man hade medaljonger på både stolsryggar, speglar och ornament. Också att man hade en blomma där stolbenet är fast vid sargen ungefär. I den tidiga gustavianska stilen var det runda ben på stolar och bord men också lite fyrkantiga samt att stolsbenen och bordsbenen avsmalnade och räfflade medan i den högklassiska gustavianska stilen hade mer åt mässingsbeslag och bandrosetter. De olika textilerna hade oftast randiga mönster med blomgirlander. Det var också väldigt vanligt att man hade rafflade dörrar och partier på de olika möblerna. 

Källa:

http://drangahuset.se/stilhistoriastilar/1700-talet/gustaviansk-stil

Empir:

Den empiriska stilen kallades kejserlig stil. Den inspireras mycket med Egyptiserande inslag med sfinxer, palmetter, örnar, gripar och det vanligaste träsorten oftast var mahogny och bränngörgyllningar var populära. I början av empirstilen fans det en möbel som hette chiffonjén det var en modemöbel och sittmöbel som var klädd i starka lysande färger. Lite senare i empiren så började möblerna få lite ljusare färger och mjukare linjer i materialet som var björk. Det svenska stiluttrycket för empiren var fortfarande mindre majestätiskt. 

Källa:

http://drangahuset.se/stilhistoriastilar/1800-talet/empir-karl-johan

 

Antiken:

 
Medeltiden:
 
 
Renässansen: 
 
 
Barocken:
 
 
Rokoko:
 
 
Gustavianska:
 
 
Empir:
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Erika Palmberg

En blogg inom skolan. Det kommer upp olika bilder och fakta om arbeten som jag kommer visa för mina lärare och er andra som läser min blogg! Hoppas ni gillar det, kram

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela