erikapalmberg.blogg.se

Hej!! Denna blogg kommer vara små idéer till er, olika arbeten som läggs upp. En blogg som vi har inom skolan. Kram på er och ha det så trevligt.

Jugend!!

Publicerad 2015-11-17 12:12:06 i inredning och design,

Vilka möbler fanns vid denna tid? Den typiska stilen? 

Den typiska stilen för jugend var att det skulle vara slingrande växtornamentik eller väldigt raka former och geometriska mönster. Denna stil var under 1895 - 1915. Stilen kallades Art nouveau. Denna stil börjar komma tillbaka nu till nutiden, mer modernt med geometriska mönster och raka former. När man skapade stilen jugend ville man göra det till något eget, en självständig stil. Jugend betyder ungdom och kommer ifrån den tyske tidningen Die Jugend, den användes i Tyskland och Skandinavien. Den viktiga och stora inspirationskälla var Arts and Crafts rörelse. Man hade väldigt många olika möbler, men en möbel blev väldigt populär, de var äpple stolen. Jag har en stol som kommer från jugend, fast det är inget äpple det är eklöv (växtornamentik). Munchen blev konstens centrum (Tyskland). August Endel, Hermann Olbrist, Richard Riemenschmied och Peter Behrens. Peter Behrens var i spetsen utav dessa konstnärer. Han blev 1907 AEG:s konstnärlig rådgivare och banade väg för vår tids industriella formgivning. Den franska jugend stilen präglas av en yppig asymmetrisk växtdikor som är inspirerad av rokokon. Portalfigurer hör glaskonstnären Émelie Galé samt aktitekten Hector Guimard som skapade de parisiska metro stationernas jugend entréer i gjutjärn. Under denna tid var det två olika jugend stilar som utvecklades. Ena kännetecknades av organiska, slingrande växtformer och framträdde redan under 1880-talet av Émelie Galé glaskonst. Victor Horta ritade den första jugendbyggnaderna i Bryssel, han fick hjälp av Henry van de Velde. Keramiken och glas börjades formas som frukter, fröhus och lampfötter som tallstammar. Man ville få in naturen i sitt hem. Några kända personer som riktade möbler hette Louise Majorelle och Paul Follot, de ritade möbler i Frankrike och Bruno Paul i Tyskland. 

Den andra jugendstilen har mer geometriska, raka former och denna stil företräddes av Charles Rennie Mackintosh i Skottland. Wien blev centrum för den strama jugendstilen med Wiener Secession. Charles Rennie Mackinosh fick sin ide från olika konstnärer som Frank Lloyd Wright i USA där efter Wiener Werkstätte, det var en sammansluttning av många konstnärer och de grundades år 1897. I Sverige var det Alf Wallander som gjorde jugendporslin hos Rörstrand och Gunnar Wennerberg (Gustavsberg). Carl Bergsten ritade möbler. Det var Karin och Carl Larsson samt Ellen Key som hade ideal för heminredning. De konstnärligt genomförde och avbildade i Lilla Hyttnäs i Sundborn. Det går/gick som en röd tråd genom den svenske inredningen under 1900-talet. 

 

Källor:

Häftet - från skolan

Bra böckers lexikon - 12 IRB kark

 

   
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Erika Palmberg

En blogg inom skolan. Det kommer upp olika bilder och fakta om arbeten som jag kommer visa för mina lärare och er andra som läser min blogg! Hoppas ni gillar det, kram

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela