erikapalmberg.blogg.se

Hej!! Denna blogg kommer vara små idéer till er, olika arbeten som läggs upp. En blogg som vi har inom skolan. Kram på er och ha det så trevligt.

Fauvism

Publicerad 2016-02-12 18:27:20 i Allmänt,

Under 3 lektionen har vi jobbat med olika ismer. Jag och Michaela fick Fauvism och kollade på olika konstnärer och hittade lite fakta om fauvism, för ingen av oss visste vad det var för något? 
Vi hittade lite fakta om ismen och en kostnär som hette Sigrid Hjertén. 
Här är lite fakta om själva ismen. 
 
Det var en europeisk strömning inom måleriet. Under 1900-talet där färgen var konstverkets viktigaste beståndsdel. Begreppen fauves betyder vilddjur. Där av fick Fauvismen namnet, man ansåg att konstverken var som vilddjur, mycket starka färger och inte så mycket raka linjer, utan färgen smälte ihop med varandra. Det var väldigt mycket naket också. Henri Matisse var en fauvism konstnär under 1869-1954. Han utgjorde kärnan i den franska färgexpressionismen eller fauvismen. Han var också blanda annat lärare åt en del svenska konstnärer som Isaac Grünewald, Einar Jolin och Sigrid Hjertén. Deras måleri liknar hans prägel av just dekorativ skönhet och starka klara färgfält. Fauvismen kunde ersättas av kubismen och kan sägas ha föregåtts av både neo-impressionisten och symbolismen. Under parollen ”färgens frigörelse” betonade faucisterna färgernas egenvärde och använde ofta färgerna rena (direkt ifrån färgtuben). De lyfte fram färgerna genom att anlägga ett tjockt lager med färg på duken och genom att undvika centralperspektiv. Fauvisterna befriade färgen från dess traditionella, deskriptiva roll i framställningen och de visade på så sätt vägen till hur den kunde användas som ett uttrycksfullt självändamål.
 
Sigrid Hjertén var en konstnär under Fauvism tiden. Föddes den 27 oktober 1885 i Sundsvall och dog den 24 mars 1948 i Saltsjöbaden. Hon var en svensk konstnär och gift med Isaac Grunewald under åren 1911- 1937, de hade en sån som hette Ivan Grunewald. 
Sigrid fick inte riktigt chansen att nå hela vägen ut med sin konst innan det var försent. Men hon hann med ungefär 106 utställningar under sitt liv. 
Idag räknas Sigrid Hjertén som en av förgrundsgestalterna i den svenska modernismen, men på 1910-talet kritiserades hon emellanåt för att vara en oinspirerad kopia av sin man. Sigrid Hjerténs måleri framstår som ytterst personligt och brukar idag tolkas som vittnesmål om hennes psykologiska dramatik. I hennes måleri finns dessa influenser i de kontrasterande färgplanen och de förenklade linjerna. Hennes största önskan var att finna en form och en färg som tjänade hennes uttryck. På å vis är hennes konst kanske mer besläktad med de tyska expressionisternas, som Ernst Ludwig Kirchner, än med de franska expressionisternas mer sirliga linjespel.
 
 
Jag och Michaela har gjort en porträtt i 3D vi tänkte få in fauvismen genom att måla ansiktet i massa olika färger. 
Vi blev inspirerade av Sigrid Hjertén när vi sökte fakta om fauvismen. 
Det som kännetecknar fauvismen är att konstnärerna använde sig inte av raka linjer, bara av många olika färger. 
De ville förmedla att de va som vilddjur, att färgerna bara smälte ihop med varandra. 
 
Jag kopplar fauvismen till vårat arbete för vi gjorde porträtt och försökte göra som dem att färgerna bara skulle smälta ihop. 
Under dessa lektioner så lärde jag om fauvismen och hur Sigrid levde samt tänkte. Att fauvism var en ism som många blev inspirerade av. 
Material som vi använde oss av var kapaskiva, foilie, maskeringstejp, sugrör, tidningspapper, färg, nylånstrumpor, hårsnodd och fjädrar. För att vi skulle kunna göra vårat huvud så var vi tvungna att hitta något att göra huvud av. Så skulle vi ha det i 3D därför valde vi tidningspapper, för att tidningspappret skulle hålla ihop tog vi foilie. Vi tog kapaskiva för det skulle vara som ett porträtt. Maskeringstejpen tog vi för att de skulle vara enklare att måla på än foilie. Sugrören tog vi så de skulle vara som en lugg. Nylånstrumporna tog som hår på baksidan. Hårasnodden tog vi för att sätta ihop nylånstrumpan som en tofs. Fjädrarna skull va färgklick i håret. Så vi satte den runt tofsen. 
Vi hann dock inte klart och jag glömde att ta bild på vårat konstverk. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Erika Palmberg

En blogg inom skolan. Det kommer upp olika bilder och fakta om arbeten som jag kommer visa för mina lärare och er andra som läser min blogg! Hoppas ni gillar det, kram

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela